zaterdag 14 december 2013

West Coast












Inmiddels een aantal dagen en heel wat avonturen verder is het tijd voor een update! We zijn na de Abel Tasman Coast Track eerst naar het noordelijkste puntje van het zuidereiland gereden waar we zeehondjes hebben gezocht op het strand (met weinig succes) en Harwoods hole hebben bezocht in de Golden Bay. Harwoods hole is een grot van ongeveer 70m diagonaal en 300m diep, erg indrukwekkend en de tocht er naartoe gaat door het bos wat één van de vele filmlocaties van Lord of the Rings is (mooi). De ontstaanswijze van de grot is ons tot nu toe onbekend, dus als iemand het wil opzoeken en wil delen, graag! Daarna zijn we via de Westcoast door naar het zuiden gereden en hebben meerdere stops gemaakt: bij kennissen van Ad en Miranda in Westport, bij de pancake rocks, Franz Josef en de Fox glaciers, bij de Copland pass, Wanaka en nu Queenstown.

De weg naar Westport schijnt een van de mooiste wegen van Nieuw Zeeland te zijn, voor ons blijft het een aanname aangezien we hier grotendeels in het donker over zijn gereden. In Westport hebben we nog een tweede poging gedaan babyzeehondjes te zien en met meer succes, yes! 

De pancake rocks zijn gigantische rotsen die (je kunt het wel raden) de vorm van pannekoeken hebben, de ontstaanswijze is tot heden nog onzeker en de rotsen 'groeien' elk jaar in hoogte en nemen andere vormen aan omdat het krachtige water van de zee soms stukken uit de rotsen slaat. 

De gletsjers van Franz Josef en Fox daarentegen krimpen ieder jaar, of eigenlijk iedere dag. Beide gletsjers hebben we van een afstandje kunnen bekijken en heel educatief hebben we de informatieborden bekenen met foto's van de gletsjes 150, 25, 5 en 3 jaar geleden en je ziet zo veel verandering, zelfs ten opzichte van 2010 zijn de gletsjers (door global warming) nog enkele tientallen meters gekrompen. Eigenlijk wilde ik nog op de gletsjers (misschien kan het over een paar jaar wel niet meer!), maar de enige manier om op de Franz Josef glacier te komen is met helicopter en dat was me toch iets te diep in de buidel tasten. Bij de Fox glacier hadden we de kans om Mount Cook weerspiegeld in Lake Matheson te zien, was het niet dat de wolken ervoor zaten, jammer jammer.

Daarna zijn we weer een stukje verder naar het zuiden gereden waar we zijn gestopt ten hoogte van de Copland pass, welke de verbinding vormt tussen de westkust en Mount Cook en hier loopt ook een coole tramping track. De track gaat over boomstronken en veel rotsen langs een rivier en over kreekjes, welke niet te passeren zijn na veel regen (gelukkig hebben de meeste kreken bruggen), omhoog tot de Welcome Flat hut waar we konden chillen in de hot pools! Dit was een erg coole en uitdagende track, en met een keer verdwalen en twee keer natte voetjes door de creek hebben we deze tramp ook veilig kunnen volbrengen. De reis verder naar het zuiden hebben we gereden over de Haast pas waar een een kleine oponthoud was vanwege een mini aardbeving en een eerdere landslide maar deze hebben we ook veilig kunnen passeren.

In Wanaka schijnt eindelijk de zon, na vier dagen regen! Vanuit de campingplaats hadden we uitzicht over Lake Wanaka, groene bergen en besneeuwde bergtoppen, (mits de wolken er niet voor hangen). Ik heb hier dan ook de mooiste run tot nu toe gedaan denk ik. Gisteren hebben we de Rob Roy Glacier track gehiked. De weg ernaartoe was geweldig mooi, en ik denk dat de weg naar Westport deze (voor mij) niet had kunnen overtreffen! De track was kort maar krachtig: 1,5 uur klimmen en dan adembenemend uitzicht op tot nu toe de mooiste glaciers en daarna 1,5 uur steil omlaag. Foto's kunnen de pracht van dit natuurschoon niet evenaren vind ik, maar genoten heb ik zeker!

In Queenstown, bruisend en excited hart van het zuiden hebben we gisteren een rustdag genomen en gezellig biertjes gedronken, er staat de komende dagen nog genoeg excitement op ons te wachten!

1 opmerking: